ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ραδιενεργογενοκτόνων

The Implications of the Fukushima Accident on the World's Operating Reactors


Dr Arnie Gundersen explains how containment vents were added to the GE Mark 1 BWR as a "band aid" 20 years after the plants built in order to prevent an explosion of the notoriously weak Mark 1 containment system. Obviously the containment vent band aid fix did not work since all three units have lost containment integrity and are leaking radioactivity. Gundersen also discusses seismic design flaws, inadequate evacuation planning, and the taxpayer supported nuclear industry liability fund.

3. Η κατάρρευση του προστατευτικού φράγματος στο οποίο υπάρχουν 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ύδατος που περιέχει κυάνιο, κατάλοιπο της επεξεργασίας χρυσού που εξορύσσεται στην περιοχή της Κιουτάχειας, από την εταιρεία ETİ Gümüş A.Ş.,  απειλεί να μολύνει τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει ολοκληρωτικά το προστατευτικό φράγμα η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια και κατά 25 φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή που προκάλεσε κατάρρευση αντίστοιχου φράγματος στην Ουγγαρία, από την οποία υπέστη τεράστια καταστροφή ο πανίδα του Δούναβη.
Μηχανικοί περιβάλλοντος αναφέρουν ότι σε περίπτωση που διαχυθούν τα μολυσμένα ύδατα στην περιοχή, θα μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο και η γεωργική παραγωγή σε μια εκτεταμένη περιοχή.http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_1839.html
2.
Ιαπωνία: Κατέρρευσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα πυρηνικά

http://www.youtube.com/watch?v=uXwpU78h93Y

Δακρυσμένος εμφανίστηκε ο Toshiso Kosako, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας για πυρηνικά ζητήματα μπροστά στον Τύπο την περασμένη Παρασκευή για να ανακοινώσει την παραίτησή του.
Ανήγγειλε ότι δεν μπορεί πια να αντέξει να δει τις επιτρεπόμενες δόσεις ραδιενέργειας να αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων παιδιών σχολικής ηλικίας.
Ο Toshiso Kosako, ειδικός σύμβουλος για τις πυρηνικές υποθέσεις του Ιάπωνα Πρωθυπουργού κάλεσε τον Τύπο για να ανακοινώσει την παραίτησή του «για λόγους διαφωνίας σχετικά με τη διαχείριση του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα» διευκρίνισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) , καθώς η κυβέρνηση, κατά τον ίδιο, «δεν ήταν αυστηρή για την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών».
Με δάκρυα λοιπόν, ανάγγειλε αυτός ο ειδικός ότι δεν μπορούσε πια να καλύψει την έκθεση σε κίνδυνο εκατοντάδων Ιαπώνων μαθητών.
Πολλά δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Φουκουσίμα υποβάλλονται σε επίπεδα ακτινοβολίας που τα θεωρεί εξαιρετικά οριακά.
Το νέο επιτρεπόμενο επίπεδο θα αυξηθεί στα 20 millisiverts, επίπεδο το οποίο ο Toshiso Kosako εκτιμά να είναι περίπου 20 φορές υπερβολικά υψηλό για τα παιδιά, πιο ευάλωτα από τους ενήλικες, όσον αφορά την ακτινοβολία.
Ο ίδιος εμπειρογνώμονας ανακοίνωσε επίσης ότι αντιτίθεται και στα υψηλότερα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας που θα καθιερωθούν για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

1.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ:
ΟΧΙ στην ανέγερση πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και τη Σινώπη (Τουρκία)
Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών
Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήρθε να υπογραμμίσει με τον πλέον συνταρακτικό και άμεσο τρόπο τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και από τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία. Όπως ευφυώς επεσήμανε άλλωστε ο Τζόναθαν Σελ «Ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας είναι η πλέον επικίνδυνη φαντασίωση» (Ελευθεροτυπία 2/4/11).

Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, όπως δεν υπάρχουν και μέσες στάσεις, ή επιτήδειες ουδετερότητες. Η διαφωνία με όσους προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως μια «καθαρή» μορφή ενέργειας είτε ως ένα αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη, πρέπει να είναι κάθετη διότι στηρίζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο και σε διαφορετικές αναπτυξιακές και κοινωνικο-περιβαλλοντικά ευσυνείδητες επιλογές.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως και στην παρούσα, οι συζητήσεις για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχουν ως έναυσμα πυρηνικά ατυχήματα, περιπτώσεις δηλαδή έκτακτης ανάγκης που συνήθως περιλαμβάνουν έκλυση ραδιενέργειας. Παραβλέπουμε όμως την πιθανότητα μιας σειράς απρόβλεπτων περιστατικών και τεχνικών βλαβών (π.χ. τήξη πυρηνικών αντιδραστήρων, εκρήξεις, πυρκαγιές, διαρροές ψυκτικού υγρού) που είναι δυνατόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής λειτουργίας ενός σταθμού ή ως αποτέλεσμα του πεπερασμένου χρόνου ζωής του.

Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την ανέγερση δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για μία απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αν λάβουμε υπόψη τόσο το σεισμογενές της περιοχής όσο και τα πλούσια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από επιστημονικούς φορείς στην Τουρκία, όσο και από τοπικούς πληθυσμούς που ζητούν δημοψήφισμα για αυτό το θέμα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οφείλει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της ευαίσθητης περιοχής στην οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί. Είναι άλλωστε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο επανειλημμένα σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ευρύτερης σημασίας για τον Αιγαιακό χώρο, έναν χώρο με παγκόσμιας σημασίας πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο και στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδείξουν τη σημασία μιας άλλης ανάπτυξης, χαμηλότερης επικινδυνότητας για τις κοινωνίες του Αιγαίου και με το δυνατόν περισσότερο ήπια, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση σε μια τέτοια προοπτική και οφείλουμε να το τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και σε όλον τον κόσμο.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συγκεντρωθούν υπογραφές, ώστε να σταματήσει η ανέγερση των πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και την Σινώπη, αποσκοπεί στην ανάδειξη του κινδύνου μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των ενεργών πολιτών και φορέων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
H Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης
Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου, Αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού
Καθηγητής Ιωάννης Κάλλας, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

1971, 1979-80

Κάρυστος 1971: Ο ραδιενεργός εφιάλτης που παραλίγο να γίνει πραγματικότητα...

Γ. Σουφλιάς, χαιρετισμός στο διεθνές συνέδριο «The Athens Summit 2008, Global Climate & Energy Security», (Χίλτον,  5 Μαΐου 2008)
Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια.
www.minenv.gr/download/2008-05-05.xeretismos.souflia.athens.summit.2008.doc
Πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος, Ιαν. 2009
Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.
http://www.academyofathens.gr/Documents/christoforou_porismata.pdf
ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ.
Ομιλία κ. Ροντούλη, βουλευτή ΛΑΟΣ, Πρακτικά της Βουλής, 10 Ιαν. 2011, σελ 3385
Μα, σε μια σεισμογενή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, εμείς θα πάμε και θα εγκαταστήσουμε πυρηνικό σταθμό; Θα πω το εξής μόνο προς αντίκρουση της θέσεως αυτής: το ίδιο σεισμογενής και ακόμα περισσότερο είναι η Καλιφόρνια και η Ιαπωνία, όπου ήδη λειτουργούν πενήντα τρεις πυρηνικοί σταθμοί, χωρίς κανένα παρατράγουδο.
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110110.pdf

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ανανούριστοι μπορεί να συνέρθουν αν ασκηθούν στην καλή ξεκούραση και την αλληλοβοήθεια:
http://klimatika.blogspot.com/2007/07/30.html.